Julen har redan varit, men du kanske inte har levererat alla julklappar ännu. När reorna börjar kan det också vara en bra idé att passa på att köpa prylar på rea, som man kan ge bort vid födelsedagar, konfirmationer och andra bemärkelsedagar.

Vi har satt samman en lista på smarta och roliga prylar, i olika prisklasser, som passar att ge bort till någon som har hästar och ridning som sitt stora intresse.

Tärnsjö garveri, beläget mellan Sala och Gävle, är ett företag i en traditionell bransch som har upplevt en renässans de senaste åren. Efterfrågan på vegetabiliskt garvade läderprodukter av hög kvalitet har ökat de senaste åren, och förra året utsågs garveriets VD till årets företagare i Uppsala län. Mer om det kan man läsa här.

Tärnsjö tillverkar många olika saker, bl.a. portföljer, iPad-fodral och liknande. Men de har också tömmar, selar och tömkörningsgjord i sortimentet. Det är inga budgetprodukter, det är inget i Tärnsjös sortiment, men om man sköter lädret håller prylarna en livstid, om inte ännu längre.

Ridkläder från Equirex

Det nederländska företaget Equirex tillverkar ridkläder i ull, återvunnen polyester och ekologisk bomull. I sortimentet finns bl.a. en ridjacka gjord av gamla plastflaskor, hoodies i ekologisk bomull, och smarta ridbyxor i miljövänligt, Bluesign-certifierat material. Tyget vävs i Europa, och det är också där som byxorna sys. Det innebär mindre utsläpp på transportsidan.

Sortimentet är än så länge betydligt större på dam- än på herrsidan, men troligen kommer det fler herrplagg snart.

Multiverktyg

Saker kan alltid gå sönder, inte minst i stallet, eller när man är ute med hästen. Då är det smidigt att ha ett multiverktyg, som gör att man kan laga det som gått sänder, eller åtminstone ordna en nödlösning som fungerar en stund.

Idag finns det multiverktyg i alla prisklasser, från billiga som man köper på Clas Ohlson till Leatherman-modeller för mer än 2000 kronor. Man kan komma långt även med en liten schweizisk armékniv, men ju fler funktioner verktyget har, desto mer kan man laga med det. Om budgeten tillåter bör man välja ett verktyg med enhandsfattning, som kan öppnas med en hand när man håller tömmarna i andra handen.  Ett sådant verktyg är Leatherman OHT, men det finns också andra modeller.

Extra värme för fötterna

När man rör på sig håller man fötterna varma, men när man sitter på hästryggen är fötterna mer utsatta för kyla. Visst kan man använda raggsockor i ridstövlarna, men många tycker att det blir för bylsigt. Då kan lösningen vara att köpa eluppvärmda sockor eller sulor till ridstövlarna. De värmer upp tårna när det behövs, och om det blir för varmt kan man stänga av dem. Vill man ha värme under hela ridturen så kan verka i upp till fem timmar, om man väljer att köpa till de rekommenderade batterierna. Batteridrivna tåräddare finns bl.a. att köpa på Smartasaker.se.

Täcke

Det behövs alltid ett täcke till när man har en häst. Det kan behövas ett täcke för att skydda mot vind, eller mot kyla. Det finns täcken i fleece, som inte är särskilt dyra, och i många andra material som kostar mer.